ŻYCIE MA SMAK

„Życie ma smak” Małgorzaty Kalicińskiej to książka, z którą spędziły wtorkowe popołudnie w dniu 14.06.2016 r. w bibliotece w Wygodzie czytelniczki DKK. W spotkaniu udział wzięło 10 osób. Autorka książki, wielka miłośniczka zup, a szczególnie ogórkowej z koperkiem, rosołu czy chłodnika wyjaśnia w swej książce co to takiego smak: „Smak to prostsza odmiana rosołu. Stanowi podstawę potrawy. Podobnie jak rosół wymaga czasu, by rozpuścić w wodzie wszystkie swoje smaczki i aromaty”. Dalej wyjaśnia z czego i do jakich potraw robi się smak. Mamy tu różne smaki : smaki wspomnień, smaki uczuć, smaki rozgrzewające i wiele wiele innych smaków pochodzących z różnych stron świata. Omówieniu książki towarzyszyły wspomnienia naszych „smaków” z dzieciństwa, które bardzo różnią się od tych współczesnych sklepowych „smaków”, pachnących często plastikiem . Tak jak autorka książki swoje przepisy przeplata wspomnieniami m.in. z podróży do różnych zakątków świata, tak też my przypominałyśmy sobie osoby i różne sytuacje, często zabawne, towarzyszące przyrządzaniu naszych smakowitości. Większość z nas pamięta smak swojskiego masełka czy białego sera, które robiło się w wielu wiejskich domach. Naszemu spotkaniu towarzyszyła prezentacja ekspertek w reedukacji żywieniowej z Centrum Dietetycznego Natur House. Panie: Ewa Dmochowska i Marta Butler poinformowały nas jak komponować pełnowartościowy posiłek, jak czytać etykiety produktów i nie kupować tego co zawiera dużo chemii, oraz jakie są konsekwencje błędów żywieniowych. Zachęciły nas do zrobienia chipsów z jarmużu zamiast tych sklepowych i pasty z awokado zamiast masła. Przekonały nas, że paluszki z różnych świeżych warzyw są o wiele zdrowsze od słonych paluszków , a mrożone banany i sorbety ze zmiksowanych owoców lepiej smakują niż lody . Wszystko im prostsze i mniej przetworzone jest zdrowsze. Całe życie odkrywamy nowe smaki, uczymy się ich i mamy swoje ulubione życiowe smaki i smaczki. Życie każdej z nas ma inny smak.

B. Modzelewska